NatuurdroneNetwerk


Van reekalf redden naar natuur-inclusief werken in het landschap
voor
robuuste natuur en biodiversiteit

Icoon: Natuurdrone redt reeën

 

Wij willen graag kennis en ervaringen uitwisselen, deze bundelen en beschikbaar te stellen.

"Natuurdrones: Beheren en beschermen van natuur met hulp van drones"

Wij nodigen jou van harte uit met ons samen te werken!

Klik hier om contact met ons op te nemen.

Wie zien uit naar de kennismaking en boeiende, leerzame en innovatieve samenwerking!

Deze website is ontstaan uit het voorkomen van slachtoffers van werkzaamheden in het landschap. Het motto waar we naar opereren is:

Natuurbeheer is zo complex dat we elkaar hard nodig hebben voor een effectiever natuurbeheer.

Het NatuurdroneNetwerk Nederland zet Natuurdrones op de Kaart.

We willen ervaringen en kennis uitwisselen, bundelen en beschikbaar stellen zodat we met natuurdrones bijdragen aan het beheren en beschermen van de natuur.

In 2009 ontstond tijdens het voorkomen van maaislachtoffers onder reeën het idee om de reekalveren vanuit de lucht waar te nemen. In 2012 kwamen daarop de eerste berichten dat dit werkt door het waarnemen van reekalveren met warmtesensoren van onder een drone. In een door Stichting Kenniscentrum Reeën georganiseerde bijeenkomst ontstond Natuurdrones op de Kaart. Om de kaart en kennis een eigen plek te geven is in november 2021 de website NatuurdroneNetwerk.nl ontstaan. De website wordt beheerd door Kenniscentrum Reeën.

Jaarlijks worden ontelbare dieren waaronder reekalfjes, hazen, vogels en hun nesten slachtoffer van werkzaamheden in het buitengebied.

Er is een wettelijke zorgplicht om inheemse dieren en planten te beschermen. Ook voor die soorten waarvoor geen specifiek beschermingsregime is. Dat vraagt om natuurinclusief beheren.

Slachtoffers zijn te voorkomen door vooraf de percelen af te zoeken en beschermende maatregelen te nemen. Dat afzoeken vraagt veel tijd en gaat lang niet altijd goed. Helaas ontbreekt het aan tijd. Wij werken daarom met een drone voorzien van een warmtesensor, de natuurdrone. De natuurdrone vliegt systematisch over het perceel en spoort warme plekken op. Mensen worden daarna naar de hotspots geleid om de dieren in veiligheid te brengen. Dat werkt prima maar kent ook zijn grenzen. Daarom zoeken we voortdurend naar instructeurs, piloten, waarnemers, veiligstellers, beeld- en gegevensverwerkers en bestuurders die kunnen helpen de middelen in te zetten. 

Heb jij een hart voor natuur en techniek, ben je opzoek naar een uitdaging, lijkt het je het leuk om jouw skills  hiervoor in te zetten? Dan hebben we een klik.

Afbeelding: Trekkers en partners in project Een natuurdrone voor Vorden e.o.
Deel
Cookies instellen