Het doel van het leertraject natuurdrone-team is om de deelnemers vertrouwd te maken met het gebruik van drones in natuur gerelateerde activiteiten, zoals bescherming en monitoring van flora en fauna en natuurfotografie.
Het traject wordt aangeboden zodat de deelnemers zich de nodige kennis en vaardigheden eigen kunnen maken en verantwoord en ethisch drones gebruiken in natuurlijke omgevingen.
Duur:
In het ontwikkelen tot een ervaren en goed geoutilleerd natuurdroneteam zit een patroon. Dat patroon leidt tot momenten in het jaar dat activiteiten starten. Het is goed die momenten te kennen en voor te bereiden. Voordat je het weet is de kans om bijvoorbeeld komend seizoen reekalveren te redden voorbij.
Afbeelding: Van inspiratie tot realisatie natuurdrone-team - tweejaarlijkse cyclus
Het leertraject natuurdrone kun je aanpassen aan jouw behoeften en jouw beschikbare tijd. Over het algemeen wordt aanbevolen om periodes van enkele weken tot enkele maanden te plannen, afhankelijk van jouw niveau van voorkennis en wat jij wenst te bereiken.
Leerdoelen natuurdrone:
Kennis van drone-technologie:
Deelnemers zullen vertrouwd raken met de basisprincipes van drones, inclusief hun onderdelen, functionaliteit en besturingssystemen. Ze zullen begrijpen hoe drones werken en hoe ze kunnen worden aangepast voor gebruik in natuur gerelateerde activiteiten.
Wettelijke vereisten:
Deelnemers zullen op de hoogte zijn van de wettelijke vereisten en beperkingen met betrekking tot het gebruik van drones in natuurlijke omgevingen. Ze zullen leren over de regelgeving over vlieghoogtes, vliegbeperkingen en vergunningen die nodig kunnen zijn voor bepaalde activiteiten.
Vliegvaardigheden:
Deelnemers zullen praktische ervaring opdoen met het vliegen van drones. Ze zullen leren hoe ze de drone veilig kunnen laten opstijgen, landen en navigeren in verschillende omstandigheden. Hierbij zal zeker aandacht worden besteed aan het waarborgen van de veiligheid van de omgeving en het vermijden van mogelijke risico's.
Sensortechnologie:
Deelnemers zullen kennis opdoen van de verschillende sensoren die beschikbaar zijn voor drones en hoe deze sensoren kunnen worden gebruikt in natuur gerelateerde toepassingen. Dit zal onder andere warmtebeeldcamera's omvatten.
Gegevens verzamelen
Deelnemers zullen de relevantie van GNSS-positionering tijdens het gegevensverzameling met drones leren begrijpen en toepassen.
Gegevensverwerking en -analyse:
Deelnemers zullen leren hoe ze de gegevens die zijn verzameld met behulp van drones kunnen verwerken en analyseren. Ze zullen inzicht krijgen in het gebruik van softwaretools en -technieken om beelden en gegevens te verwerken, en ze zullen leren hoe ze deze gegevens kunnen interpreteren voor onderzoek en monitoring.
Ethiek en verantwoordelijkheid:
Deelnemers zullen zich bewust worden van de ethische en verantwoordelijkheidsaspecten van het gebruik van drones in natuurlijke omgevingen. Ze zullen leren over privacy kwesties, verstoring van wilde dieren en ecologische gevolgen, en ze zullen worden aangemoedigd om zich te houden aan ethische richtlijnen bij het gebruik van drones.
Lesvormen:
Het leertraject natuurdrone kan verschillende methode van leren omvatten, waaronder casestudies, groepsdiscussies, praktische vliegoefeningen en theoretische lessen. De begeleiding en lessen kunnen worden gegeven door experts op het gebied van drones, natuurbescherming en gegevensverwerking. Mogelijke onderwerpen die aan bod kunnen komen, zijn onder andere:
- Introductie van drones en hun toepassingen in natuurbehoud
- Wettelijke vereisten en vergunningen voor dronegebruik
- Veiligheidsprocedures en vliegvaardigheden
- Sensortechnologie en data verzamelen
- Gegevensverwerking en -analyse met behulp van softwaretools
- Ethiek en verantwoordelijkheid bij het gebruik van drones in natuurgebieden
- Casestudies en praktijkvoorbeelden van dronegebruik in natuur gerelateerde projecten
Beoordeling:
Deelnemers kunnen worden beoordeeld aan de hand van verschillende evaluatiemethoden, waaronder praktische vliegproeven, theoretische examens en de voltooiing van projecten waarin ze hun dronevaardigheden en gegevensanalysevaardigheden demonstreren. Het leertraject kan worden afgesloten met een certificaat van voltooiing.
Wat betekent dit voor jou?
Bovenstaande is een inleiding voor het leertraject Natuurdrone. Deelnemers die dronepiloot, waarnemer of veiligsteller willen zijn en aan de slag willen zullen daarin leerdoelen uitgangspunten, oefeningen en draaiboeken gaan zoeken. Door deze te verzamelen en beschikbaar te stellen kunnen wij een landelijk dekkend netwerk van natuurdrones opbouwen! Heb je daar belangstelling voor dan horen we dat graag.
Opmerking:
Het is belangrijk te weten dat de regelgeving en technologie met betrekking tot drones voortdurend evolueren. Het is daarom essentieel om up-to-date te blijven. We ontvangen dan ook informatie en raden je aan om bewust te blijven van eventuele veranderingen in de regelgeving en Best Practices op het gebied van dronegebruik in natuurlijke omgevingen.
Denk je nu ik kan dit bieden of ik wil dit doen: Meld je aan!