Kijk de video: Drone als natuurbeschermer, Wildlife preservation by drone
https://www.natuurdronenetwerk.nl/Portals/1/video/reekalfjes_opsporen_met_warmtebeeldcamera_drone_720.webp
https://youtu.be/38PVo4qWGGs
Produced by: Wouter Borre Productions
17-05-2015

 

Een natuurdrone maakt het mogelijk om autonoom een patroon te vliegen, het patroon te onderbreken en zelf vliegen. De sensoren onder drone nemen temperatuurverschillen waar en in de geavanceerde systemen kunnen deze op een temperatuur in een vooraf bepaalde range zoeken.

Van de waarneming kan afhankelijk van gekozen functionaliteit de locatie worden vastgelegd en gedeeld met bijvoorbeeld de bewerker van het gebied.

Er wordt zelfs gewerkt aan het besturen van de machinerie zoals toegepast in de precisie landbouw bij bemesten en beschermen van het gewas.

Om een natuurdrone te kiezen spelen er diverse zaken zoals de praktijk, de regelgeving en de natuurdrone. Samen bepalen ze de behoefte van het natuurdrone-team.

In de praktijk van de droneteams vliegen we boven percelen tot een hoogte van 120 meter. Onze missies zijn ingesteld voor een vlieger en waarnemer met natuurdrone en thermische sensor 640x512. We vliegen op ongeveer 45 meter hoogte met een snelheid van max. 18 km/u. Dat doen we binnen de toegestane daglichtperiode. Met een grovere sensor zoals 320x256 vlieg je lager om hetzelfde resultaat te krijgen.

Op 45 meter hoogte scannen we met deze scanner ongeveer 30 meter breed. Dat betekent dat we niet dichter als 15 meter vanaf de perceelrand of buitenste rijbaan van de openbare weg willen vliegen. Het komt ook regelmatig voor dat de natuurdrone inzet gevraagd wordt binnen een gecontroleerd viegverkeer gebied (CTR). Dat zijn standaard no-fly zone voor drones in de Open categorie.

De praktijk omstandigheden maken dat we binnen de regelgeving kunnen kijken in welke categorie we kunnen vliegen met onze kennis en middelen. In onderstaande overzicht ziet u de opties in de Open Category. Met ingang van 1 januari 2024 vallen alle drones zonder Cx keurmerk in de Categorie A3. Voor de afwijkingen hierop kunt u in de Specific Category uw uitzondering regelen.

Kijk de video: DRONES: Regels en registratie
https://www.natuurdronenetwerk.nl/Portals/1/video/bright_nieuwe_droneregels_720.webp
https://www.youtube.com/watch?v=zQdHJ_1r4D8
Produced by: Rijksdienst voor het Wegverkeer
5-03-2021

 

Deel
Cookies instellen